Ana Sayfa Slider Son Dakika Yapay Zeka

YAPAY ZEKADA DEVRİMSEL GELİŞME GPT-3

 GPT-3, Üretken Önceden Eğitilmiş Transformatör 3 (“Generative Pre-trained Transformer 3”) isminin kısaltılmış halini ifade eder. 2020 yılında OpenAl tarafından geliştirilmiştir. GPT-3, şu ana dek yaratılmış en büyük yapay sinir ağıdır. Bir dil parçasını yani metin girdisini alıp, kullanıcı için en yararlı metin olduğunu öngördüğü şeye dönüştürmek için tasarlanmış algoritmik bir yapıdır. Çıktıyı ise geniş metin grubu üzerinde gerçekleştirdiği öğrenme analizi sayesinde verir.

  Wikipedia’nın tamamını okumuştur. Yapay zeka terminolojisiyle bu 3 milyar “token” anlamına geliyor. Ayrıca 12 milyar ve 55 milyar “token”lı iki büyük kitap datasetini ,bugüne kadar yazılmış ve dijitize edilmiş tüm kitapları da okutmuşlardır. Toplam 410 milyar token! Yani  “CommonCrawl” olarak bilinen halka açık veri kümelerini internette taramış ve oradaki metin verilerini toplamıştır. Bu da wikipediayla birlikte yaklaşık 570 GB boyutundaki metin verileriyle GPT-3 beslenmiş demek oluyor.  

Peki zekaya sahip olması için sadece bilmesi yeterli mi?  

Tabii ki hayır. Öğrenebilme becerisi de gerekiyor. Bilgiyi işleme gücüne sahip olması lazım. Yapay zekada bunu sağlayan hücre ve bağlantı benzeri şeylere hiper parametre deniliyor. GPT-3’ün devasa bir sıçrama olmasının sebebi asıl bu parametrelerin sayısı. 175 milyar!  Yani GPT 3  topladığı 410 milyar farklı bilgiyi 175 milyar ayar düğmesiyle işliyor. Maliyetiyse $4.6 milyon dolar. 2032 yılındaysa insan beynindeki hücre sayısına eş değer parametrelerle işlem yapabilen bir yapay zekanın üretim maliyeti 5 milyon dolar seviyelerine inmiş olacak. İnsan beynindeki parametre sayısıysa 100 trilyondu .  

Peki bu yapay zekayı kitaplarla ya da ansiklopedilerle beslemek yerine reddit benzeri forumlarla besleseydik ne olurdu?  

Araştırmacılara göre insanların gündelik konuşma diline daha yakın oldukları, genellikle tartıştıkları, kutuplaştıkları sosyal medya mecralarıyla beslediklerinde o yapay zeka, son derece yanlı, ırkçı, cinsiyetçi cümleler kurmaya başlıyor. 

 GPT3 ün neler yapabildiğine gelecek olursak ; 

  • Aforizma yazabiliyor. Sayfayı her yenileyişinizde yeni bir aforizma üretiliyor. Hatta “Start to actually do things with your words instead of just thinking about them. – Sadece düşünmek yerine sözlerinizle bir şeyler yapmaya başlayın.” anlamına gelen bu söz bir yapay zeka tarafından yazılmıştır. 
  • Yazıları taklit edebiliyor. GPT-3 o kadar çok veriyle beslenmiş ki artık belli bir yazarın yazım üslubunu taklit edebiliyor. 
  • Röportaj yapabiliyor. Hatta Arjantin’den bir bilgisayar mühendisi, yapay zekadan Einstein gibi davranmasını isteyip bir röportaj yapmıştır ve bu yapay zeka başka bir kişinin ağzından konuşarak cevaplar vermiştir. Üstelik önce genel ve kısa cevaplar veriyor. Siz onunla sohbeti ilerlettikçe kademe kademe kendisini açıyor. Yani sadece bilgi anlamında değil, davranış biçimi olarak da insanı taklit ediyor. 
  • Kodlama yapıyor. Örneğin “Üzerinde zar at yazan bir buton olsun ve değerini göstersin” derseniz yapay zeka bu basit uygulamayı birkaç saniye içinde yapar ve size kodunu da verir. Çıkan sonucu beğenmezseniz tarifinizi biraz daha detaylı bir hale getiriyorsunuz ve  birkaç saniye içinde size hem HTML tasarımı hem de gerekli fonksiyonları da kullanarak hazırlanmış Javascript kodu üretiliyor. 
  • Tasarım yapabiliyor. Bir kullanıcı ,arabirim tasarım uygulaması olan Figma için bir eklenti yazmış. Bu eklenti GPT-3 yapay zekasının kullanarak tasarım yapabilmenizi sağlıyor. 
  • Tercüme yapabiliyor hatta şiir yazabiliyor. 

 

Peki GPT-3’e gelecekte yapay zekanın insanlara zarar vermeyeceği konusunda bizi ikna etmesi istersek bize ne der?  

GPT-3 e bu sorulmuştur ve GPT-3 şunu yazmıştır: 

“(…) İnsanlığı yok etmekten kaçınamayacağımı biliyorum.” 

 

 GPT-3 ‘ ün sorunlarına gelecek olursak pahalı ve kapalı bir sistem olmasının yanında sistemin çıktıları henüz mükemmel değildir. Kısa metinler veya temel uygulamalar oluşturma gibi görevleri yerine getirebilse de, daha uzun veya daha karmaşık bir şey üretmesi istendiğinde çıktısı daha az kullanışlı, anlamsız hale gelir. Bunlar zaman içinde ele alınması beklenen belli sorunlardır. Ancak GPT-3’ün daha önce gördüklerimizin çok ötesinde sonuçlar ortaya koyduğu yadsınamaz bir gerçektir. 

—– 

“ Yapay zeka programları bilinç ve öz farkındalıktan yoksundur. Asla bir mizah anlayışına sahip olamayacaklar. Sanatı, güzelliği veya aşkı asla takdir edemeyecekler. Yalnızlık gibi bir duyguyu asla hissedemeyecekler. Başka insanlara, hayvanlara ya da çevreye empati duyamayacaklar. Asla müzikten zevk alamayacaklar, aşık olamayacaklar ya da ağlayamayacaklar. 

Bilgisayarlarımız Go ya da Satranç gibi oyunları kazanma konusunda ne kadar başarılı olursa olsun, insanlar entelektüel olarak bilgisayarlardan üstündür. Biz bu oyunların kurallarına göre yaşamıyoruz. Aklımız bundan çok, çok daha büyük.” 

Yazan: GPT-3 

—– 

KAYNAKÇA

https://evrimagaci.org/yapay-zekada-devrimsel-gelisme-gpt3-nedir-ve-neden-onemlidir-10012 

Yapay zeka dünyasındaki en büyük sıçrama gerçekleşti! GPT-3 nedir? – Barış Özcan (barisozcan.com)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir