Ana Sayfa Slider Genel Son Dakika Teknoloji Yapay Zeka

Kolaboratif Robot (Cobot) Nedir?

Kolaboratif robot (Cobot) kavramı, İngilizce “işbirliği” anlamına gelen “collaboration” kelimesinden türetilerek hayatımıza girmiştir. Cobot veya kolaboratif robotlar, ortak çalışılan bir alanda güvenlik bariyeri olmadan insanlarla yan yana etkileşime girerek güvenli bir şekilde çalışabilmeyi sağlayan robotlardır. Kolaboratif robotlar, güvenlik açısından hafif yapı malzemelerinden, yuvarlak kenarlı, entegre hız veya kuvvet sınırlamasına sahip  olarak özel tasarımla üretilirler.

Cobot’ların yerine getirebileceği çeşitli görevler; parça kaldırma, sıralama ve paketleme için basit alma ve yerleştirme uygulamalarından makine montajı, sipariş toplama, paketleme ve test işlemlerine kadar farklılık gösterebilir. Cobot’lar yapıştırıcı ve sızıntı önleyici maddeleri uygulamak, parçaları birleştirmek veya sökmek, ölçüm yapmak, test etmek, kontrol etmek ve vidalama işlemlerini üstlenmek için yardımcı olabiliyor. Çalışanlar bu sayede monoton, fiziksel olarak zorlayıcı ve hatta tehlikeli işlerde çalışmak zorunda kalmıyor. Bununla birlikte, hassas işlerde cobot’lardan destek alıp temel becerilerine odaklanabiliyorlar.

Yüksek iş, verimlilik ve kalite hassasiyete sahip cobot’lar, esnek konumlandırma, güvenli kullanım, hızlı kurulum, uygun maliyet, kolay programlama ve yeni iş ve süreçlere kolay entegrasyon, hafif ve kompakt yapısı ile üretimin her alanında çalışabilir.

 

Kolaboratif Robotların Özellikleri

  • Çok Yönlülük: Çok sayıda uygulamaya uyarlanabilir, özellikle makine besleme, yükleme ve boşaltma, montaj, yapıştırma, test etme ve lehimleme.
  •  Hızlı Başlatma ve Değiştirme: Cobot’lar için basitleştirilmiş programlama, kodlama gerektirmez, bu da kullanıcılara daha hızlı başlatma süreleri sağlar.
  • Emniyetli Çalışma: Öncelik Emniyet: Emniyet gereksinimleri ISO 10218 ve ISO / TS 15066’da belirtilmiştir.
  •  Sorunsuz Entegrasyon: Diğer kolaboratif robotlarımız, mobil robot ve kontrolör donanımlarımızla garantili sorunsuz entegrasyon.
  •  Dahili Görsel Denetim: Model tanıma, nesne konumlandırma ve barkod tanımlama için yerleşik akıllı görsel denetim sistemi.

 

KAYNAKLAR

https://www.universal-robots.com/tr/blog/kolaboratif-robot-nedir-hangi-sektorlerde-ve-hangi-uygulamalarda-kullanilir/

https://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/kolaboratif-robotlar-omron/23066#ad-image-0

https://tr.wikipedia.org/wiki/Cobot

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir