Ana Sayfa Slider Genel Son Dakika

Node Js, MongoDB ve Postman ile CRUD İşlemleri

Node Js, MongoDB ve Postman yardımıyla CRUD işlemleri makalemize hoş geldiniz.

Öncelikler CRUD işlemlerinin neler olduğunu açıklayarak başlayalım;

  • Create(Yaratmak/Oluşturmak): Bir veri kaydı oluşturmak olarak tanımlayabiliriz.
  • Read(Okuma/Sorgu): Veri tabanında bulunan bir veriyi okumak, ona ulaşabilmek için sorgu oluşturmak diyebiliriz.
  • Update(Güncellemek): Veri tabanında bulunan bir veriyi güncelleme işlemidir.
  • Delete(Silmek): Veri tabanında bulunan bir veriyi silme işlemidir.

Önce Üzerinde çalışacağımız mongoose şemamızı oluşturalım. Ben Ogrenci adında öğrencinin numarasını, adını, soyadını ve bölümünü tutan bir şema oluşturdum.

  • CREATE 

Create yani oluşturmak için bir post request(istek) oluşturuyoruz.

Şimdi kod bloğumuzu açıklayalım. Bu kod bloğunda verileri bir body olarak yakalıyoruz ve bu verileri tanımladığımız ogrenci nesnesine new Ogrenci() yardımıyla atıyoruz. Daha sonra save metodu sayesinde oluşturduğumuz ogrenci nesnesini veri tabanına kaydediyoruz.

Create işlemini postman yardımıyla nasıl gerçekleştirdiğimizi görelim;

Veri tabanına yollamak istediğimiz veriyi json datası olarak yazdık, isteğimizi yolladık ve Created mesajını aldık.

  • READ

Read işlemi için en yaygın metot find metodu. Eğer find metoduna herhangi bir koşul vermezsek find metodu veri tabanında bulunan tüm nesneleri listeliyor. Öreneğin;

Yukarıda görüldüğü üzere find metodunun ilk kısmı yani süslü parantezin içi boş bu da demek oluyor ki herhangi bir koşul vermiyoruz. Çıktı olarak da veri tabanında bulunan tüm nesneleri alıyoruz.

find metoduna koşullar verdiğimiz örnekleri inceleyelim;

İlk örnekte koşul olarak ad alanı ahmet olan verilerin listelenmesini istedik. Çıktı olarak da sadece adı ahmet olan öğrencimizin verileri listelendi.

 

Bu örneğimizde ise metodumuza bolum alanı tıp olan öğrencileri istediğimizi belirttik. Çıktı olarak ise sadece bölümü tıp olan öğrencinin verileri listelendi.

 

Son örneğimizde ise numarası 123456 olan öğrencimizi görüntülemek istiyoruz. Çıktı olarak da numarası 123456 olan öğrencimiz listelendi.

 

  • UPDATE

Update işlemi için kullanacağımız metot findOneAndUpdate. Metodumuzun ilk kısmında koşulumuzu yazıyoruz yani hangi veri üzerinde işlem yapmak istediğimizi belirtiyoruz. İkinci kısmına ise yapmak istediğimiz güncellemeyi yazıyoruz. Örneği;

Yukarıdaki örnekte numarası 123456 olan öğrencimizin bolum verisini amerikan dili ve edebiyatı olarak güncellemek için gerekli olan kodu yazdık. Çıktı olarak da verimizin güncellemeden sonraki hali listelendi. Güncelleme işlemimizi başarıyla gerçekliştirdik.

 

  • DELETE

Silme işlemi için kullanacağımız metot findOneAndDelete. Burada yapmamız gereken metodumuza hangi veriyi silmek istediğimizi belirtmek. Örneğin;

 

Metodumuza numarası 123456 olan öğrenciyi silmek istediğimizi belirttik. Herhangi bir hatayla karşılaşmadık ve başarılı bir şekilde gerçekleştiğine dair mesajı aldık.

Makalemizde sizlere temel seviyede Node Js, MongoDB ve Postman yardımıyla CRUD işlemlerini göstermeye ve anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir