Merhaba ben Ahmet sizlere bu yazımda blockchain(blok zinciri) teknolojisi hakkında bazı bilgiler vereceğim.
Blockchain Teknolojisi Nedir
Blockchain dağınık bir veri tabanında şifrelenmiş işlemlerin takibini sağlar. Blok zincirlerden oluşan, para transferlerinin ve teknoloji verileri gibi verilerin güvenliğini sağlayan güçlü bir güvenlik aracıdır.
Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır
Blockchain bir merkeze sahip değildir. Blockchain teknolojisinde her bilgisayara aynı şifreli veriler verilir merkezsizliği bu teknoloji sayesinde olur. Bloklar üzerindeki veriler sadece alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir ancak isteyen herkes bloklardaki verilerin ne olduğunu görebilir.
Blockchain teknolojisinde kimlik bütün ağların tanıdığı kimlik numarası ile oluşturulur. Böylece kişisel bilgiler yerine bu kimlik numarası kullanılır.
Bloklar üzerinde yapılan işlemler hash fonksiyonları ile şifrelenerek zincir üzerine kayıt edilir. Hash fonksiyonları ile oluşturulan karakter dizileri harfler ve rakamlardan meydana gelir. En ufak değişiklerde yeni bir dizi oluşur.
Bu teknolojide bir kere işlenen veriler bir daha değiştirilemez. Eğer bir yanlışın düzeltilmesi gerekirse yeni bir blok zinciri oluşturulması gerekir bu da yapılan yanlış veya doğru tüm işlemlerin görüntülenebilmesine olanak tanır. Değiştirilememesinin sebebi ise aslında çok basittir blokları bozabilmek için milyarlarca kopyası bulunan bu devasa yapıdaki tüm blokların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple bloklardaki verileri değiştirmek neredeyse imkansızdır. Blockchain teknolojisinin bu şekilde hem şeffaf hem de kimse tarafından değiştirilemeyen bir yapı olması sebebiyle başta bilgisayar alanında uzmanlaşmış kişiler olmak üzere birçok kişi bu teknolojiye hayranlıkla yaklaşmaktadır.
Blockchain Teknolojisinin Zararları
•Şifreler oluşturulurken kullanılan cihazların enerji tüketimi çok fazladır. Bu sebeple çevre kirliliğine sebep olmaktadır.
•Şifrelerin oluşturulması için kullanılan cihazları madencilik yapan insanlar hemen satın aldıkları için cihazların piyasa değerleri yükselmekte ve stoklarda ürün kalmamaktadır. Bu sebeple birçok bilgisayar oyuncusu hayal ettiği ekran kartına sahip değildir.
Blockchain Teknolojisi Hangi Alanlarda Kullanılır
Blockchain teknolojisi genel olarak Bitcoin gibi kripto para ve normal para transferlerinde kullanılsa da aşağıdaki alanlarda da kullanımı mevcuttur.
•Sağlık sektörü
•Enerji sektörü
•Tedarik zinciri
•Kamu sektörü
Yazımı burada sonlandırıyorum okuduğunuz için teşekkürler.
Kaynakça
• https://www.isbank.com.tr/blog/blockchain-teknolojisi-hakkinda-merak-edilenler
• https://www.btcturk.com/bilgi-platformu/blockchain-blokzinciri-teknolojisi-nedir/
• https://www.ntv.com.tr/teknoloji/blockchain-teknolojisi-nedir-blockchain-blokzincir-nasil-calisir,xgfad8zzD0WLFuGfLpG8bA