Ana Sayfa Slider Genel

WEB ÇATISI DJANGO

 

Merhaba arkadaşlar, derlemiş olduğum bu ilk makalemde sizlere Web Çatısı Django hakkında bilgi vereceğim.

Django, Python Programlama Dili için hazırlanmış ve BSD lisansı ile lisanslanmış yüksek seviyeli bir web çatısıdır. Basit kurulumu ve kullanımı, detaylı hata raporu sayfaları ve sunduğu yeni arayüz kodlama yöntemleriyle diğer sunucu yazılımı ve çatılardan kendini ayırmaktadır. İsmi, caz gitaristi Django Reinhardt’tan gelmektedir. Django, 2005 yılında Kansas’taki Lawrence Journal-World için çalışan iki programcı tarafından geliştirildi. Yıllar içinde bir topluluk projesi haline geldiğinde, gelişme başladı ve Django kullanan web sitelerinin sayısı hızla arttı. Django ile geliştirilmiş ve en çok bilinen uygulamalarından bazıları YouTube, Pinterest, Washington Post, Dropbox, Disqus, Instagram, BitBucket ve Spotify’dır.

Django Projesi’nin temel hedefi, karmaşık bir yapıda olan ve bir veritabanı kullanan web uygulamalarının gerçekleştirimini kolaylaştırmaktır. Django yeniden kullanılabilirlik, modülerlik, hızlı geliştirme süreci ve DRY prensiplerini sonuna kadar kullanma politikasına sahip bir yapıda tasarlanmaktadır.

Django ayrıca her projeye temel kayıt ekleme, silme, düzenleme ve güncelleme fonksiyonlarını bünyesinde barındıran dinamik bir yönetim paneli sağlar.

Neden Django Seçmeliyiz?

Django ihtiyacınız olan her şeye sahiptir diyebiliriz. Yaygın kullanım durumları için gerekli kütüphanalerin ve araçların çoğu (Django ORM, kimlik doğrulama, HTTP kütüphaneleri, çoklu site desteği, Django admin, şablon motoru vs) hazır olarak gelir. Güvenlik, ölçeklenebilirlik ve erişilebilirlik noktasında da Django uygulamaları gelişmiş birçok kütüphaneye sahiptir.

Django doğası gereği modülerdir ve eklentileri ile genişletilebilir. Eklentiler, geliştiricilerin bir uygulamaya özel bir özellik eklemesini sağlayan ve özelleştirme için çok fazla alan bırakan yazılım bileşenleridir. Google Haritalar’ı eklemenize, karmaşık izinler oluşturmanıza veya ödemeleri işlemek için Stripe’e bağlanmanıza yardımcı olacak yüzlerce paket vardır. Projenizi gelecekte ölçeklendirmeniz gerekirse, bazı bileşenlerin fişini çekebilir ve bunları mevcut gereksinimlerinizi karşılayan diğerleriyle değiştirebilirsiniz.

Django’nun Avantajları

  • Object Relational Mapping Desteği – Django, veri modeli ile veritabanı motoru arasında bir köprü kurar ve MySQL, Oracle, Postgres gibi geniş bir veritabanı sistemi setini destekler.
  • Django ayrıca NoSQL veritabanını Django-nonrel çatalı üzerinden desteklemektedir. Şu an için desteklenen tek NoSQL veritabanı MongoDB ve google app motorudur.
  • Çok Dilde Destek – Django, yerleşik uluslararasılaştırma sistemi vasıtasıyla çok dilli web sitelerini desteklemektedir. Böylece birden fazla dili destekleyen web sitenizi geliştirebilirsiniz.
  • Çerçeve Desteği – Django, Ajax, RSS, Önbelleğe alma ve diğer çeşitli çerçeveler için yerleşik bir desteği vardır.
  • Yönetim GUI – Django, idari faaliyetler için güzel hazır bir kullanıcı arayüzü sağlar.
  • Geliştirme Ortamı – Django, uçtan uca uygulama geliştirme ve test etmeyi kolaylaştırmak için hafif bir web sunucusuyla birlikte gelir.KAYNAKLARhttps://devnot.com/2019/web-catisi-djangoya-hizli-bir-bakis/

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Django

    http://burcualtinok.com.tr/blog/django-nedir/

    Yazan: Büşra Ünal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir