Ana Sayfa Slider Blog Son Dakika Teknoloji

SANAL BOYUT; DİJİTAL İKİZLER

Bu yazımda siz değerli okuyucularımıza teknoloji trendi arasında kabul  edilmesinin de etkisiyle popülerleşen, Nesnelerin İnterneti (IoT) Teknolojisinin yaygınlaşması sayesinde son yıllarda adından sıkça bahsettiren Dijital İkiz Teknolojisi hakkında derlediğim bilgileri sunacağım.

DİJİTAL İKİZ NEDİR?

    Dijital İkizler; bir nesne, süreç veya kişi gibi fiziksel varlıkları yahut mekanizmayı bilgisayarlı veya dijital bir versiyonda elektronik kopyasını tanımlamak için kullanılan bir terim olmakla birlikte iş performansını optimize etmeye yardımcı aynı zamanda Veri Analistlerinin ve BT Uzmanlarının gerçek cihazları üretmeden önce gelecekteki senaryoları simüle etmek için sürekli olarak sensör verilerini toplayan akıllı uygulamaların temeli diyebileceğimiz sanal kopyalardır.

Gelin fiziksel ve dijital dünya arasında bir köprü sayılan dijital ikizlerin ne olduğuna yakından bakalım;

    Endüstri 4.0 vizyonunun ve Endüstriyel İnternetin anahtarı olan Dijital İkiz kavramı, NASA’nın danışmanlık görevini üstlenen Dr. Michael Grieves tarafından 2002’de ortaya atılmıştır. Böylelikle bu sanal modeller, inovasyonu artırmak ve performansı güçlendirmek için modern mühendisliğin temelini oluşturur hale gelmiştir. Öyle ki bu programlar, çıktıyı geliştirmek için Nesnelerin İnterneti ( Endüstri 4.0), Yapay Zeka ve Yazılım Analitiğini entegre edebilir.

DİJİTAL İKİZ SÜRECİ

Bu dijital modelleri kurgulamak için aslında üç temel etmen bulunmaktadır;

  • Ürün
  • Sensörler
  • Ürünün Dijital İkizi (sanal kopyası)

Genel olarak içeriğine bakacak olursak bunlardan birincisi yani ürünün üretilmesi demek, dijital ortamda ikizi oluşturulacak bir cihaz, alet, makina ya da fabrikadır. İkinci olarak, bu ürüne ait bilgilerin yani dijital ortama taşınmasını sağlayacak verilerin elde edilmesi gerekmektedir. Fiziksel ortamı dijital platforma taşımak için bazı veriler matematiğe dökülmeli ve bazı bilgiler bilgisayar kodlama dilindeki 1 ve 0 rakamlarına çevrilmesi gerekmektedir. Sensörler ile bu iletişim olanaklıdır. Sensörlerden gelen veriler, daha önce üretilen ve ilgili sistemlerle entegre olmuş ve önceden dijital ortama aktarılan verilerle birleştirilip, dijital modellemeye hazır hale getirilir. Depolanan veriler makine öğrenmesine tabii tutularak gerçek ürünün performansının artırılması hedeflenebilir. Taşıma sonucunda gerçekleşecek olan üçüncü ve son aşama ise, dijital ortamda ikizin oluşturulmasıdır. İşte bu aşamada simülasyon, tahmin algoritmaları ve yapay zeka gibi bilişsel yöntemlerden yararlanılır.

Bu süreçten yola çıkarak nerelerde kullanıldığına ve nasıl fayda sağladığını inceleyelim.

DİJİTAL İKİZ KULLANIM ALANI

    Dijital İkizler imalat, enerji, ulaşım ve inşaat sektörlerinde kullanılabilir. Uçak motorları, trenler, açık deniz platformları ve türbinler gibi büyük, karmaşık ögeler fiziksel olarak üretilmeden önce dijital olarak tasarlanıp test edilebilir. Bu sayede gerçek hayatta test etmenin maliyetli ve zor olduğu kompleks ürünlerden elde edilen verilerle oluşturulmuş sanal halinin kopyası olması sayesinde asıl üründe oluşabilecek aksaklıklar, ürüne uzaktan müdahale ile giderilebilecektir.

Basite indirgeyip düşünecek olursak örneğin;

Arabanıza taktığınız lastiklerin dijital ikizinin cep telefonunuzda kayıtlı olması ve bu dijital ikizin ” Sağ ön lastiğinizin iç kısmında bir zayıflama var ve 10 km daha yol gidebilir.” şeklinde bildirim vermesi örnek olarak ele alınabilir.

KISACA ÖZETLEYELİM;

Dijital İkizler, fiziksel dünyanın dinamik, sanal modelleridir ve çevredeki değişiklikleri anlama, öğrenme ve bunlardan akıl yürütme yeteneğimizi geliştirir. Birkaç yıl içerisinde milyarlarca nesne dijital ikizlerle tanışacak, fiziksel bir nesne veya sistem, dinamik bir yazılım modeli ile temsil edilecektir. Fiziksel varlıkların dijital ikizleri, tesislerin ve çevrelerin dijital temsilleriyle birlikte insanlar, işletmeler ve süreçler arasında simülasyon, analiz ve kontrol sistemi oluşturarak gerçek dünyanın daha ayrıntılı bir şekilde dijital olarak temsil edilmesini sağlayacaktır.

 

KAYNAKÇA

https://iyikigormusum.com/sanal-dunyadaki-yansimalar-dijital-ikizler

https://www.cybermagonline.com/dijital-ikiz-nedir-faydalari-nelerdir

https://www.endustri40.com/nesnelerin-internetinde-dijital-ikizlerin-yukselisi/

https://news.utexas.edu/2021/05/20/advanced-technique-for-developing-digital-twins-makes-tech-universally-applicable/

Kumaş E., Erol S., “Endüstri 4.0’da anahtar teknoloji olarak dijital ikizler”, Politeknik Dergisi, 24(2): 691-701, (2021).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir