Aşağıda yapay sinir ağlarında kullanılan programlardan bahsedilmiştir.
- Neural Network Toolbox for MATLAB, MATLAB için yapay sinir ağı aracıdır.
- Java Object Oriented Neural Engine (Joone) olan kütüphane Java ortamında yapay sinir ağlarının kullanılması için geliştirilmiştir. Ayrıca görsel olarak yapay sinir ağının oluşturulması ve eğitilmesini sağlayan bir araca sahiptir.
- C++ programının içinde yer alan Annie kütüphanesi açık kaynaklı kodlu bir kütüphane olarak geliştirilmiştir. MLP, RBF ve Hopfield modellerini desteklemektedir.
- C programında FANN kütüphanesi ile bir yapay sinir ağı gerçekleştirilene bilinir. Benzerlerinin çoğundan daha hızlı çalışmaktadır.
- NeuroXL, MS Excel için yapay sinir ağı eklentisidir. Tahminlime, sınıflandırma ve özellikle finansal tahminlime için geliştirilmiştir.
- NeuroSolutions, birçok sinir ağı ve öğrenme algoritmasını destekleyen ticari bir yazılımdır.
- R-Programlama dilinde, yapay sinir ağlarını kullanmak için MASS kütüphanesini kullanmak gerekir. Bu kütüphane çok esnektir ve analistin bir dizi algoritma, aktivasyon işlevi ve hata işlevi kullanarak ok sayıda gizli katmanla YSA’lar oluşturmasına olanak tanır.
- Python programında, yapay sinir ağlarını oluşturmak için bazı kütüphaneler kullanılır. Bunlar: virtualenv, keras, numpy, tensorflow’dır.
Kaynaklar:
Aybars Uğur, Ahmet Cumhur Kınacı, (2006), Yapay Zeka Teknikleri ve Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Web Sayfalarının Sınıflandırılması, XI. “Türkiye’de İnternet” Konferansı Bildirileri
https://rpubs.com/julianhatwell/annr
https://www.pythondersleri.com/2017/01/python-ile-basit-bir-ysa-uygulamasi.html
Metin Zontul, Ayhan Yangın, (2017), Yapay Sinir Ağı Teknikleri Kullanılarak Eğitim Yayıncılığı Sektöründe Veri Madenciliği, Aurum Mühendislik Sistemleri ve Mimarlık Dergisi, Cilt 1, Sayı 2
Emeğine sağlık,teşekkür ederiz
teşekkürler, rica ederim