MIT’de araştırmacı olan Dina Katabi ve ekibinin geliştirdiği RF-Pose isimli yapay zeka, radyo dalgalarını kullanarak insanları ve hareketlerini duvarın arkasından saptaya biliyor.
Ekip, bunun için insan bedenini saran radyo sinyallerinden faydalandı. RF-Pose’u eğitebilmek için çok sayıda insanın oturmak, yürümek ve konuşmak gibi günlük işlerini yaparken farklı açılardan fotoğrafları çekilerek karşındakinin insan olduğunu anlayabilmesini sağlandı ve bunun için derin öğrenme kullanıldı.
Daha sonra RF-Pose’a bu hareketleri temsil eden 2 boyutlu çubuk figürlerin nasıl oluşturulduğu ve dağınık radyo sinyallerinin bu figürlerle nasıl uyuştuğu öğretildi. Bunun sonunda sistem, dağınık radyo sinyallerini kullanarak figürleri kendi oluşturabilmeye başladı.
Eğitildikten sonra ise RF-Pose hareket tahmini için sadece Wi-Fi sinyallerini kullanıyor. Wi-Fi sinyallerinin duvarlardan geçebilmesi ve insan vücudunun bu sinyalleri yansıtması sayesinde bir nevi insan vücudunun 2 boyutlu haritası çıkarıyor. Bu da zararlı x-ışınları olamadan x-ışınları kadar iyi görüş elde edebilmeyi sağlıyor. RF-Pose ile ilgili daha geniş araştırma makalesine buradan ulaşabilirsiniz.
Ekip, geliştirilen bu teknoloji sayesinde birçok hastalığın teşhisinin daha kolay olabilmesine ve doktorun tedaviyi buna göre uygulaya bilmesine olanak verdiğini söylüyor. RF-Pose ‘un sağlık alanında geliştirilebilmesi için doktorlarla işbirliği yapılıyor.
RF-Pose’un sağlık hizmetlerinin yanında deprem gibi afetlerde hayatta kalanlara ulaşabilmek için arama kurtarma çalışmalarında da kullanılabileceği söyleniyor.
RF-Pose, 100 farklı kişiden oluşan insan grubuyla eğitildiğinde sadece insanların hareketlerine bakarak kişileri yüzde 83 oranında doğruluk payıyla tespit etmeyi başardı. Bu gelişmeler başlangıçta çok güzel gibi görünse de güvelik ve gizlilik gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Buna çözüm olarak ekip, bir onay mekanizması geliştiriyor. Bu mekanizma sayesinde casusluk için kullanılıp kullanılmayacağı kesin olarak tespit edilecek ve ancak bu aşamayı geçtikten sonra kullanımına izin verilecek.
Kaynak:
YAZAR: Simla BEKEN