Ana Sayfa Slider Blog Son Dakika Teknoloji

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ

Endüstri 4.0 ve Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) teknolojilerinin hayatımıza girmesi ile birlikte günlük cihazların kullanım alanları yeniden şekillenmektedir. Bu yazımda siz değerli okuyucularımızla birlikte Nesnelerin İnternetini kapsayan Teknoloji Endüstrisinin en hızlı gelişen sektörlerinden biri olan, mobil yaşamı olduğundan daha keyifli hale getiren Giyilebilir Teknolojiler konusunu inceleyeceğiz.

PEKİ NEDİR BU GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ?

Bu kavramı şöyle düşünecek olursak teknolojinin yanımızda taşınabilir halde olması yeni bir şey değil. 80’lerden itibaren büyük bir akım halini alan “Walkman”leri belki de ilk yaygın giyilebilir teknoloji ürünü olarak sayabiliriz. Elbette günümüzde kullandığımız giyilebilir teknoloji kavramı, bu bahsettiklerimizden çok daha ileri konumda olup adından sıkça bahsettiren bu teknolojinin hayatımıza dahil olması akıllı saatler aracılığıyla gerçekleşmiştir. Cep telefonları ile entegre olan sesli komut verme, mesaj görüntüleme, konuşma, fotoğraf çekme, sosyal ağlara girme, programları yönetebilme, veri depolama, konum gönderme özellikleri ile akıllı saatlerin özellikle son zamanlarda modaya uygun ve işlevsel hale gelmeleri giyilebilir cihazların dikkat çeken ürünlerinden biri haline gelmiştir.

Smartwear/Wearables Technology olarak adını sıkça duyduğumuz kavram bir diğer ifadeyle Giyilebilir Teknoloji ürünleri; aksesuar şeklinde kullanılabilen, kullanıcıların giysilerine gömülü olarak bulunabilen yahut kullanıcının vücuduna yerleştirilebilen elektronik cihazların tümünü ifade ediyor. Bu teknolojiler, mikroçipler, sensörler ve kablosuz iletişim yetenekleri ile donatılmış ağa bağlı akıllı cihazlar olarak da ifade edilebilir. Anlatımı açacak olursak; pratik kullanım sunan, mikro işlemcilerden destek alan ve internetten veri alma ve gönderme özelliği bulunan Giyilebilir cihazlar, vücut hareketlerini takip eden akıllı sensörlerle yüklüdür. Cihazlara kullanıcılar bu sensörler aracılığıyla bağlanır. Genellikle ürünler, akıllı telefonla kablosuz olarak senkronize olmak için bluetooth, Wİ-Fİ ve mobil internet bağlantısı kullanır.

Bu cihazlar, tüketicilerin evde, hareket halindeyken, mağaza alışverişlerinde ve uykudayken akıllı telefonlara, tabletlere veya PC’lere entegre olmalarını sağlamakla birlikte bu işlem, ne dinlediğiniz, neyi sevdiğiniz ve neye göz attığınız gibi aktif verilerin depolanmasıyla beraber kullanıcının yaşamında kolaylık sağlar. Bu hususta verilerin tutarlılığı da başarı için kritik öneme sahiptir ve Büyük Veri (Big Data) için önemli etkileri vardır.

ARTAN TALEBE SAHİP GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ;

 

  • Giyilebilir Klavye Tap, dokunduğu her yüzeyi sanal kalavyeye çevirmek isteyenler için giyilebilir teknoloji Tap’i geliştirdi. Tek ele giyilen bu cihazın üstündeki 5 parmağa geçen yüzük şeklindeki parçalar sayesinde parmak hareketleri, yazıya dönüşüyor ve böylece her yüzey klavye ve fareye dönüşüyor.
  • Akıllı saatler, telefon ve tabletlerin temel özelliklerine kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmenizi hedefler. Örneğin telefonunuz çaldığında akıllı saatiniz yardımıyla telefonunuzu açabilir görüşmenizi akıllı saat aracılığı ile yapabilirsiniz. Fotoğraf çekebilir, müzik dinleyebilir ve dâhili GPS özelliği ile nerede olduğunuzu yakınlarınıza iletebilirsiniz.
  • Akıllı Ceket, Kadın ve erkekler için iki ayrı modeli bulunan Flexwarm ceketin cep bölümünde 3 kademeli sıcaklık ayarı bulunuyor. Ayrıca, sıcaklık ayarı iOS ve Android uygulaması üzerinden de kontrol edilebiliyor. Dışarıda hava dondurucu derecede soğuk olsa bile Flexwarm’un sıcaklık derecesi isteğe göre alçaltılıp yükseltilebiliyor. Böylece, kışın kat kat giyinme derdi ortadan kalkıyor.
  • Akıllı gözlük Google Glass, QR kod olarak gelen adisyonu ya da çıkarılan hesabı Google Glass ile okutarak dijital ortamda görebiliyorsunuz. Gördüğünüz hesaba onay verip ödeme yapmak için ise kafanızı iki kez sallamanız yeterli oluyor.

Daha az çalışmayla daha çok verim sağlamayı hedefleyen bu teknolojilerin kullanışlı olmasının yanı sıra her zaman yanımızda bulunması, bir asistan görevi görmesi ve pek çok açıdan işlevsel olması teknoloji meraklılarının ilgisini çekmektedir.

ÖZETLEYECEK OLURSAK;

Potansiyel uygulamalar, giyilebilir teknolojilerle yaşamın daha kolay, daha sağlıklı, daha hızlı ve daha eğlenceli olduğunu göstermektedir. Teknoloji devriminin bir dönüm noktası olup yeni bir kişisel evrene kapı açarken, ne yediğinizi takip etmekte, kalp atış hızınızı izlemekte, stresli olduğunuzda sizi uyarmakta ve etrafınızdakilerle iletişim kurmanızı kolaylaştırmaktadırlar. Giyilebilir teknolojiler, bilginin kullanıcıya sorunsuz bir şekilde akacağı ve tıbbi koşulların uzaktan izlenebileceği, aktif verilere anında erişilebileceği ve hatta insanüstü fiziksel ve duyusal yeteneklerin mümkün olabileceği bir vizyon olarak kabul edilmektedir.

Pozitif düşünce ile entegre edilen giyilebilir cihaz, videosu aşağıdaki linktedir;

https://www.youtube.com/watch?v=el7NmAH6Jro

Geçtiğimiz günlerde bir Japon markası olan Xenoma, e-skin Sleep & Lounge koleksiyonu adı verilen bir akıllı pijama koleksiyonu tanıttı;

https://youtu.be/m0uc8kxGSGA

Akıllı gözlük Google Glass tanıtımı;

https://vimeo.com/87521231

KAYNAKÇA;

https://vizyonergenc.com/icerik/endustri-4-0-ve-giyilebilir-teknoloji

https://www.yazilimaktif.com/giyilebilir-teknoloji-nedir/

https://listelist.com/ilginc-giyilebilir-teknolojiler/

Hicran ÖZGÜNER KILIÇ, Kasım 2017, Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Pazarı ve Kullanım Alanları, Karabük Üniversitesi, https://dergipark.org.tr/tr/pub/aksarayiibd/issue/35013/389593

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir