Ana Sayfa Slider Blog Genel Son Dakika Teknoloji

5G TEKNOLOJİSİ

Mobil telefonlar, günümüzün en sık kullanılan teknolojilerden biri olduğu için mobil teknolojiler de hızla gelişme gösteriyor. Henüz 4G hayatımıza yeni girmişken 5G teknolojisinin konuşuluyor olması gelişimi kanıtlamakta. 5G, IoT ağlarını güçlendirir ve yeni yüksek bant genişliği uygulamalarına kolaylık sağlar. Bu yazımda 5G teknolojisini ve 5G hakkında bilmemiz gerekenlerden bahsedeceğim.

5G Nedir?

5G; günümüz 4G LTE ağlarının önemli bir evrimi olan 5. nesil mobil ağı olarak tanımlanır. Büyük veri ve nesnelerin interneti kavramlarının bir gereği olarak geliştirilmekte olan 5G teknolojisi, çok daha hızlı kablosuz internet bağlantısını mümkün kılmaktadır. Birbirine bağlanan milyarlarca cihazın duyduğu hızlı internet ihtiyacını karşılar, en uzun filmleri bile birkaç saniyede indirebilmemizi sağlar. Bağlantılarda meydana gelen kopukluğun da bu teknoloji ile minimuma inmesi beklenmektedir. Ayrıca geniş kapsama alanı, 5G’nin en önemli özellikleri arasında yer almaktadır.

5G Teknolojisi Kullanım Alanları Nelerdir?

5G teknolojisinin hayatımızda birçok değişiklikler getirecektir. Öncelikle; 5G verilerinin çok küçük tasarlanması ve yüksek baz istasyonlarının yerini küçük ve modeme benzeyen cihazların alması planlanmaktadır. Örneğin saniyede 20 GB hızında bir internet erişimi sağlayabilecek ve buda iletişimi kesintisiz ve hızlı bir hale getirecektir. Evlerde kullanılabilecek olduğu gibi hastanelerde, akıllı bandaj gibi sağlık cihazlarına da entegre edilebilecektir. Diğer etki edeceği alanlardan biri ise şoförsüz akıllı otomobiller diyebiliriz. Sunduğu kesintisiz ve hızlı internet olanağı ile 5G’nin kazaların önlenmesini sağlayacaktır.

5G’nin hız ve geciktirme iyileştirmelerini mümkün kılmak için bir dizi bağımsız teknoloji bir araya getirilmiştir. Bu teknolojinin en önemlileri şunlardır:

MilimeterWave (mmWave)

Küçük Hücre Düğümleri (Small Cells) 

Kitlesel Çoklu Anten Sistemleri (Massive MIMO)

Beamforming Teknolojisi

5G kendi içinde 3 frekansa sahiptir. Dolayısıyla bu frekanslar her kullanıcıya farklı deneyim sunar. Bu frekansları ve kısaca işlevleri şu şekildedir;

Düşük Bant Frekansı: 1GHz Frekansı olarak da tanımlanır. Büyük kapsama alanına ve iyi bir duvar penetrasyonuna sahiptir. Fakat düşük bant frekansında maksimum alınan hız 100Mbps’dir.

→ Orta Bant Frekansı: Düşük banttan daha hızlı ve daha az gecikme süresine sahiptir. Fakat orta bant frekansı, düşük bant gibi duvarlara iyi penetre olmaz. Orta bantta 1Gbps kadar hızlar görülmesi mümkündür.

→ Yüksek Bant Frekansı: 5G için en ideal ve yüksek performansı sağlayan frekanstır. 10Gbps’e kadar pik hız sunabilir ve gecikme süresi bir hayli düşüktür. Düşük kapsama alanına ve düşük bina penetrasyonuna sahiptir.

5G’nin avantajları olduğu kadar dezavatanjları da vardır. Kurulum pahalılığı, kırsal alanlarda kullanım ve pil sorunları vb. örnekler verebiliriz.

5G Teknolojisi ve Nesnelerin İnterneti:

5G ve Nesnelerin İnterneti’nin bir araya gelişi, daha önce benzerine rastlanmamış bir veri zenginliği sağlar. Milyarlarca cihazı birbirine bağlayıp bu cihazları 5G teknolojisi sayesinde en hızlı şekilde yönetme imkânı bulacak olan işletmeler, elde ettikleri zengin veri aracılığı ile kilit kararlar alabilecektir. Tarımda yenilikler ve akıllı çiftlikler kurularak buralarda geniş çaplı üretim yapılması bir diğer gelişime örnektir. Dünyada 5G ve Nesnelerin İnterneti’nin uyumu ile birlikte çalışan örnekler her geçen gün artmaktadır. Örneğin, Finlandiya’da sanal gerçeklik ile felç rehabilitasyon hizmeti veren ürünler geliştirmektedir. Ayrıca akıllı küvözler sayesinde bebeklerin daha iyi koşullarda bakılması ve akıllı bandajlar ile hastalara daha verimli bir şekilde hizmet verilmesi de gündemdeki çalışmalardandır. 5G ve nesnelerin interneti teknolojilerine birlikte uyum sağlayan kuruluşların maliyet tasarrufu, daha iyi müşteri deneyimi ve uzun vadeli büyüme sağlaması öngörülmektedir.

 

Kullanılan Kaynaklar

https://tr.wikipedia.org/wiki/5G

https://www.karel.com.tr/blog/5g-nedir-5g-teknolojisi-neler-sagliyor

https://www.wissenakademie.com/blog/5g-teknolojisi-nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir