Programlama, günlük hayatı kolaylaştıran ve içinde bilgisayar barındıran her alanda (arabalar, elektronik ev aletleri, elektronik cihazlar vb.) kullanılmaktadır ve insanlar için olmazsa olmaz olmuştur. Algoritmalar da programlamanın olmazsa olmazlarıdır. Peki bunun sebebi nedir? Programlamada algoritmaların rolü nedir? Gelin bu soruları yanıtlayalım.
NEDİR BU ALGORİTMA?
Algoritma sözcüğü, Özbekistan’ın Harezm, bugünkü Türkmenistan’ın Hive kentinde doğmuş olan Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi’den gelir. Algoritmalar, bir problemi, bir sorunu mantıksal olarak çözüme ulaştırmaya yarayan yollardır. Metin olarak düz yazı ile veya akış diyagramları ile gösterilebilirler. Akış diyagramları, algoritmanın işleyişini neden-sonuç ilişkisini göstererek sırayla aktarılmasını sağlar. Aslında insanlar günlük hayatta programlama dışında da farkında olmadan algoritmalara başvurur. Örneğin tarifini bilmediğimiz bir yemeği yaparken tarifte yazanları adım adım uygulamamız bir tür algoritmadır. Algoritmik düşünceyi hayatına sokan, günlük hayatta karşılaştığı sorunlara sürekli çözümler üreten insanlar, işlerini çok daha kısa yoldan halledebilirler. Matematik sorularına çözümler üreten, algoritmik yaklaşan öğrenciler problemleri hızlı ve doğru bir biçimde çözebilirler. Kısacası algoritma, sorunların oluşturduğu kilitleri açan bir anahtardır.
PROGRAMLAMADA ALGORİTMALARIN ROLÜ NEDİR?
Bilgisayarlar, insanlar gibi düşünme yeteneğine sahip değildir. İnsanların, bilgisayarlara yapmaları gereken şeyleri anlatması lazımdır. Bunun için insanlar bilgisayarların dilinden konuşur. Bilgisayarların dili programlamadır ve programlama sayesinde bilgisayar adım adım ne yapması gerektiğini anlar, bunu da hızlıca uygulamaya koyar. Bilgisayarın yapması ve yapmaması gerekeni, karşısına çıkan sorunlara nasıl çözümler bulması gerektiğini algoritmalar belirler. İçinde doğru kullanılmış algoritmalar barındıran, kullanıcıların gereksinimini karşılayacak çözümlere program deriz. Bu yüzden algoritmalar olmazsa programlamanın da bir anlamı kalmaz diyebiliriz.
Örnek olarak iki sayıyı toplayan bir programın algoritmasını yazalım;
Adım 1: Başla Adım 2: Birinci sayıyı yaz Adım 3: İkinci sayıyı yaz Adım 4: Yazılan iki sayıyı topla Adım 5: Toplam sonucunu ekrana yazdır Adım 6: Bitir
Sonuç olarak her ne kadar bilgisayarlar hayatımızı kolaylaştırıyor desek de programcılar da algoritmalar sayesinde bilgisayarların işlerini kolaylaştırmaktadır. Başka bir yazıda görüşmek üzere. 🙂