Genel

Sosyal Medyanın İnsan Yaşamı Üzerindeki Etkisi

Günümüzde sosyal medya hesaplarına sahip birçok insan bulunmaktadır. Facebook, Twitter, İnstagram üzerinden çeşitli paylaşımlar yapılabilmektedir. Sosyal medya kullanımının hep iyi hem kötü yanları bulunmaktadır. İnsanlar sosyal medya kullanımını o kadar benimsemiştir ki uygulamaların kötü yanları olsa bile kullanmaktan vazgeçmemektedir.

Sosyal Medya İnsanları Yalnızlığa İtiyor

Sosyal medya kullanımı ile birçok iş artık internet üzerinden halledilebilmektedir. Bu nedenle insanlar gerekmedikçe yan yana gelmemektedir. Bayramlarda, doğum günlerinde insanlar yüz yüze görüşmek yerine çeşitli mesajlar ile kutlama yapmaktadır. Sosyal medyanın insanlar üzerindeki en büyük olumsuzluğu bu durumdur. Çünkü eskiden insanlar arkadaşları ile dışarda vakit geçirirken, sohbet ederken şimdilerde bu durum sadece sanal ortamda gerçekleşmektedir. Bazı uygulamalardan oynanan oyunlar, Instagram/ Facebook üzerinden çeşitli konular ile ilgili oluşturulan hesapların takibi insanların telefonlara olan bağlılığını artırmaktadır. Telefon kullanımı radyasyon açısından sağlığa oldukça zararlıdır. Bu nedenle telefon kullanımı konusunda dikkatli davranılmalıdır. Sosyal medya sayesinde insanların sevdiklerinden haberdar olması güzel bir durum iken yüz yüze görüşmeyi engellemesi kötü bir durumdur. Bu nedenle sosyal medyayı da dozuna kullanmak gerekmektedir.

8 Maddeyle Sosyal Medyanın İnsanlar Üzerindeki Etkisi

1) Stres: Yapılan araştırmalara göre sosyal medyanın stresi gidermek yerine daha fazla strese yol açtığını gösteriyor. Başkalarının kendi stresini paylaştığı Twitter ise sosyal medya içinde en büyük stres kaynağı olduğunu yapılan araştırmalardan anlıyoruz.

2) Endişe: Sosyal medyanın tetiklediği endişe, huzursuzluk, uyuma ve konsantre güçlüğü gibi belirtileri inceledi. Yedi ve daha fazla sayıda sosyal medya platformu kullananların, 0-2 sayıda platform kullananlara kıyasla üç kat daha fazla genel endişe semptomları taşıdıkları görüldü.

3)Depresyon: 700 öğrenci üzerinde yapılan iki araştırmada, moral bozukluğu, değersizlik hissi, umutsuzluk gibi depresyon belirtilerinin sosyal medya üzerinden yapılan etkileşimlerin kalitesiyle ilgili olduğu görüldü. Negatif etkileşimde bulunanlar daha fazla depresyon belirtisi gösteriyordu. Benzer bir çalışmada sosyal medya kullananlar arasında depresyon ve endişe riskinin üç kat arttığı görülüyor.

4)Uyku: İnsanlar evrimsel olarak geceleri karanlıkta geçirmeye alışkın. Oysa artık gece gündüz yapay ışıkla aydınlatılıyoruz. Araştırmalar bunun vücutta uykuyu düzenleyen melatonin hormonunu engellediğini, özellikle akıllı telefon ve diz üstü bilgisayarların yaydığı mavi ışığın en fazla zarar verdiğini gösteriyor.

5)Bağımlılık: 2011’de Nottingham Trent Üniversitesi, daha önce yapılmış 43 araştırmayı inceleyerek sosyal medya bağımlılığının bir ruhsal sağlık sorunu olduğu ve tedavi gerektirebileceği sonucuna vardı. Aşırı sosyal medya kullanımının ilişki sorunları, eğitimde başarısızlık, internet dışı topluluklara katılamama ile bağlantılı olduğu ve alkol bağımlıları ile fazla dışa dönük insanların ve gerçek yaşamda daha az ilişkisi olanların bu bağımlılığa daha yatkın olduğu görüldü.6)İlişkiler: İnsanların yüz yüze görüşmelerinde sosyal medya ilişkide dikkat dağıtıcı bir rol oynuyor olabilir.

7)İmrenme: 600 yetişkinle yapılan araştırmada, yaklaşık 200 kişi sosyal medyanın kendilerinde başta öfke olmak üzere olumsuz duygular yarattığını ve bunun imrenme duygusuna dayandığını söylüyordu. Fakat imrenmenin yıkıcı bir duygu olması gerekmediğine ve insanları daha fazla çaba göstermeye sevk ettiğine inananlar da var.

8)Yalnızlık: 19-32 yaş grubundan 7 bin kişi ile yapılan bir araştırmada, sosyal medyada fazla zaman geçirenlerin sosyal izolasyon yaşama ihtimalinin iki kat fazla olduğu görüldü. Sosyal medyada geçirilen zaman yüz yüze iletişimin yerini alabiliyor ve insanların kendilerini dışlanmış hissetmesine yol açabiliyor.

 

 

 

KAYNAKÇA:

https://www.yeniakit.com.tr/foto-galeri/11-maddeyle-sosyal-medyanin-insanlar-uzerindeki-etkisi-13983

https://crovu.co/sosyal-medyanin-insanlar-uzerinde-etkileri/

 

Yazar: Mücahit Genç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir